Welke camera gebruik jij?
“Arjan, wat voor camera gebruik je eigenlijk?”
Dat is een vraag die mij vaak wordt gesteld.
En dat klinkt voor mij een beetje alsof je aan Vincent van Gogh vraagt wat voor penselen hij gebruikt.
De camera is maar een hulpmiddel, en die moet je leren hanteren. Het kost tijd en oefening om datgene wat je voor ogen hebt, uit je camera te toveren.
Als beginnende fotograaf zou het naïef zijn om meteen de allerduurste camera te kopen met een setje lenzen waar zelfs de semi-professional nog jaloers van wordt. Een duurdere camera maakt geen betere foto’s. De foto’s maak jij. Jijzelf bepaalt wat er in beeld komt op het moment dat je afdrukt. Een ‘betere’ of duurdere camera zorgt er niet automatisch voor dat je compositie ineens uitkomt, of dat storende elementen magisch verdwijnen. Zelfs uit de duurdere camera’s komen de foto’s er standaard wat flets en grijzig uit.
Waarom zijn er dan zoveel camera’s, en waarom is de ene duurder dan de andere? De meeste prijsverschillen zitten in zaken zoals verwerkingssnelheid, sensorgrootte, (film)resolutie en megapixels, dynamisch bereik en extra toegevoegde mogelijkheden. Een snellere camera is handig om bij sportevenementen meerdere actiefoto’s achter elkaar te nemen, om net dat ene shot eruit te kunnen pikken. Een landschapsfotograaf zal meer baat hebben bij een hoge resolutie dan het maximum aantal beelden per seconde. En een reportagefotograaf of iemand die in opdracht werkt zal zich veel zekerder voelen als hij weet dat er twee in plaats van één geheugenkaart in de camera zitten, zodat er altijd een backup is.
Bovendien voeren camerafabrikanten vaak nieuwere features eerst door in de goedkopere modellen voordat deze ook in de high-end toestellen terecht komen.
Gebruik ik zelf dan het instapmodel camera? Nee, ik heb in de loop der tijd ook mijn eisenpakket gevormd. Zo gebruik ik graag een grote sensor voor goede groothoekopnames. Maar ook de knoppen moeten gevoelsmatig goed zitten, al is dat een persoonlijk dingetje. En hoewel het maximum aantal megapixels echt niet de heilige graal van digitale fotografie is, is het wel handig om er genoeg van te hebben. Al is het maar om achteraf wellicht nog een beetje te kunnen bijsnijden. En zo kan ik een heel rijtje voorkeuren en eisen opnoemen om tot de camera te komen die ik nu heb.
Wil je weten welke? Loop een keer met me mee, dan kan je zien wat ik gebruik 😉