Review – Saal Digital fotoalbum

Aanleiding

Een tijdje geleden werd ik door Saal (www.saal-digital.nl) benaderd om een fotoalbum uit de Professional Line samen te stellen, met de vraag om daarover een review te schrijven. Niet dat mijn schrijftalent nou zo’n groot goed is, maar gelukkig waren het mijn foto’s die de aanleiding gaven.

Ik heb inmiddels meerdere foto-albums samengesteld en daarna het resultaat gezien, en het moet gezegd worden; op papier ziet een foto er altijd mooier uit! Zou dat bij Saal Digital anders zijn? Nog kort ervoor had ik een high-end fotoalbum afgeleverd voor een reportage die ik eerder had gemaakt. Met dat resultaat in het geheugen wilde ik de vergelijking met de Professional Line van Saal wel aan.

Samenstellen

Het samenstellen van een album begint met het downloaden van de speciale software die je ter beschikking wordt gesteld. Zulke software stelt de drukkerij in staat om het ontwerp door de gebruiker te laten maken, zonder dat daarbij de randvoorwaarden bij de drukkerij in het gedrang komen. De software is snel geïnstalleerd, en eenmaal opgestart kan je meteen beginnen met het aanmaken van een project. Een project resulteert uiteindelijk in een opdracht aan de drukkerij, met als voordeel dat je nabestellingen gemakkelijk opnieuw kan doen vanuit eerder opgeslagen projecten.

De kwaliteit van de foto wordt weergegeven

De software houdt zelf bij of de aangeleverde foto’s van voldoende kwaliteit zijn om af te drukken. Bij het samenstellen van mijn fotoalbum maak ik daar gebruik van door bijvoorbeeld twee afbeeldingen met verschillende kwaliteitsindicaties (goed en uitstekend) naast elkaar te plaatsen. Hoewel “goed” inderdaad goed is, is “uitstekend” echt wel beter, en dat is ook zichtbaar in het eindresultaat. En met dat in het achterhoofd raad ik je dan ook aan om echt voor de hoogste kwaliteit te gaan.

Het plaatsen van de afbeeldingen gaat vlot en makkelijk, je kan kiezen voor kaders, witruimtes, volledig bedrukte pagina’s, of ook nog een stuk tekst. Het wijst zich redelijk vanzelf. Voor diegenen die buiten de beschikbare sjablonen willen werken, is er de expert-mode waarmee je alles naar eigen inzicht kan indelen.

De keuze voor het album is vervolgens gevallen op eentje met een lederen cover, waarbij de voorkant deels van acryl is. Die materiaalkeuze is wel een onderscheidend punt bij Saal, en je moet er van houden om het te kiezen. Ik was vooral benieuwd naar het resultaat, en ik vind het de foto wel tot zijn recht doen komen. Maar of ik bij een nieuw album ook voor acryl zou kiezen, weet ik nu nog niet. De papierkeuze is op HighEnd-print mat gevallen.

Leder met acryl

Na wat geharrewar met de software en de webwinkel (mijn vouchercode werd niet herkend, en ook het BTW-nummer kon niet geverifieerd worden) was mijn bestelling geplaatst en kon ik gaan wachten op het resultaat. Het boekwerk werd gelukkig eerder bezorgd dan de verwachte leverdatum, en toen kon de inspectie natuurlijk beginnen!

Levering

Het geheel werd geleverd in een stevig kartonnen omhulsel dat makkelijk door de brievenbus paste. Bij het openmaken viel meteen de voorkant van acryl op, dat is wel een eye-catcher.

Het album wordt geleverd in stevig karton

Het resultaat – prachtige kleuren

De pagina’s zijn zo gebonden dat het album plat opengeslagen kan worden, zodat de foto’s echt goed zichtbaar zijn. Omdat de software het mogelijk maakte om één foto over twee pagina’s te plaatsen, heb ik dat hier en daar ook toegepast, en het resultaat is prachtig. Overigens blijft de vouw in het midden wel zichtbaar. Het is aan jou om te bepalen of je daar last ven hebt of niet.

Ook de kleuren worden goed weergegeven. Op papier komen foto’s pas echt tot hun recht en hoe groter hoe mooier vind ik zelf (mits de kwaliteit het toestaat natuurlijk). Als je de kwaliteitsaanwijzingen in de software opvolgt, krijg je ook echt prachtige platen terug in je album. Dat gaat niet bij elke drukkerij vanzelf goed. Heldere kleuren die overeenkomen met de originele foto, maar ook de scherpte komt in de kwaliteitsaanwijzing “uitstekend” echt tot zijn recht.

Prachtige kleuren – ook bij ‘overgephotoshopte’ platen

Tot slot

Is er dan alleen maar positief nieuws? Eigenlijk wel, maar er zijn wel wat kanttekeningen. Zo werkt de matte HighEnd-print niet in het voordeel van elke foto. Met name bij de foto’s met veel donker valt het op dat je met mat papier werkt. Ik zou dan eerder voor fotopapier glanzend gaan, wat ook een optie is in de software. De prijs ligt dan wel ietsje hoger, maar als je je foto’s tot hun recht wil laten komen, moet je ook niet bezuinigen op de laatste kostenpost.

Afbeelding over de volle breedte

Ik vind de acryl voorkant echt in het oog springen. Hoewel het netjes is afgewerkt en de kleuren ook in acryl goed tot hun recht komen (ik heb met contrastrijk beeld overigens wel een andere ervaring t.o.v. acryl gehad), zou ik toch niet snel voor dit materiaal kiezen. De lederen band gaat over in het acryl, en daar ligt de foto in de onderlaag, enigszins verdiept. En voor mijn gevoel klopt dat niet op een album, maar dat is hoe ik er persoonlijk over denk.

Duidelijk te zien bij donkere afbeeldingen: mat papier

De webcare van Saal is (nog) niet in het Nederlands, daar kwam ik achter toen mijn BTW-nummer in eerste instantie niet werd gevalideerd. Uiteindelijk is het allemaal opgelost, maar als je moeite hebt met Engels, Frans, Duits, Spaans én Italiaans, dan ligt je toch wel een uitdaging te wachten.

Al met al vind ik dit fotoalbum wel zijn geld waard. Saal heeft veel tijd gestoken in de software die makkelijk en goed werkt. Het eindproduct dat je vervolgens ontvangt levert geen onaangename verrassingen op, en hoewel ik niet elke foto op de matte variant zou plaatsen komen de kleuren en de scherpte van de foto’s absoluut tot hun recht. En daar is het natuurlijk om te doen.

Je kan bij Saal Digital op de website meer informatie vinden over de mogelijkheden: www.saal-digital.nl

Een mooi fotoalbum, een prachtig resultaat