Review: Nitecore Blowerbaby

De Nitecore Blowerbaby is een elektrische blazer om camera’s, lenzen en zelfs je sensor mee te reinigen door middel van lucht. Vergelijk het met de knijp-blazers om het stof weg te blazen, maar dan met een luchtverplaatsing x 100.

Het apparaatje heeft een kleine ventilator aan boord, dat lucht aanzuigt via een grote ronde opening aan de zijkant, waar een filter ongewenste stofdeeltjes tegenhoudt. De lucht wordt vervolgens door een kleine opening aan de voorkant eruit geblazen. Een soort mini-luchtbedpomp dus, met een luchtfilter. Het uiteinde is voorzien van een soort silliconen, een zacht materiaal dat ervoor zorgt dat een ongewenste aanraking met glas of iets anders geen beschadiging achterlaat.

Wat krijg je

Mijn Blowerbaby kwam in twee doosjes die netjes vormgegeven waren. Het ene doosje bevatte de elektrische blazer en een oplaadsnoertje. In het andere doosje zat een zgn. Cleaning Pen, een soort stift om het oppervlak van het glas te reinigen.

Gebruik

De Blowerbaby is overal handig waar je ook een knijpblazertje zou gebruiken. In mijn geval is dat vooral bij het wisselen van lenzen en het schoonblazen van de voorkant van het objectief. In plaats van herhaaldelijk te knijpen in een blazertje dat net te weinig lucht verplaatst is de Blowerbaby wel een verademing: een druk op de knop en hij begint meteen met zijn werk. De lucht komt er ook met kracht uit, waardoor je zeker bent dat al het stof weggeblazen is. 

Het geheel is elektrisch, dus de blazer moet opgeladen kunnen worden. Daar is een USB3-snoertje voor meegeleverd.  In de praktijk heb ik nog niet zo snel ervaren dat ik moest opladen. Er zijn LED-indicatoren die aangeven die door middel van kleur aangeven wat de batterijstatus is. Mijn LED staat nog steeds op groen, wat inhoudt dat de batterij boven de 50% is. Via geel gaat dit naar rood, wanneer je onder de 10% uitkomt.

De Cleaning Pen, de reinigingsstift, is iets wat ik zelf niet snel zou gebruiken. Het is bedoeld om vettigheden en vingerafdrukken van het glas van je lens te verwijderen. Als je zuinig bent met je apparatuur is zo’n pen niet zo snel nodig. Toch zal ik het wel meenemen als ik op fotoreis ben, je weet soms gewoon niet wat er onderweg kan gebeuren en dan kan zo’n reinigingsstift handig uitkomen!

De Cleaning Pen is uitgerust met een stift die eruit getrokken kan worden en omgedraaid erin gezet vet en vingerafdrukken kan verwijderen. Een magneet houdt hem op zijn plaats. De stift bevat ook nog een opbergruimte voor twee borsteltjes, een voor het schoonmaken van lensoppervlaktes en een voor je camera.

Wat vind ik ervan

Het snel stof kunnen wegblazen van de camera en de lenzen is ten opzichte van een knijpblazertje een enorme verbetering. De Blowerbaby is klein genoeg om ergens in je fototas te kunnen stoppen. Voor het snelle schoonmaakwerk is dit makkelijker dan een knijper. Ik vind het ideaal in het maken van landschapsfoto’s en stadsbeelden.

Er is ook een extra filter beschikbaar voor de Blowerbaby, waarmee het mogelijk is om je sensor te reinigen. Deze kan je plaatsen op de plek van het standaardfilter, bij de ronde opening waar de lucht aangezogen wordt. Het vervangen van zo’n filter is eenvoudig: draai de kap eraf net als je lens en vervang je filter. Daarna draai je de kap er weer op, het geheel klikt net zo makkelijk als een bajonetsluiting.

Toch is er wel een maar. Het apparaatje maakt behoorlijk wat herrie. Als je thuis, of op je werkplek je lenzen schoonmaakt is dat niet zo’n probleem. Tijdens het maken van wildlife-foto’s (denk aan schuwe dieren!) wil je graag zo stil en onopvallend mogelijk zijn. De Blowerbaby is in zo’n geval niet je beste vriend en ik raad je dan ook af om die te gebruiken in zulke situaties.

Alles bij elkaar vind ik de Blowerbaby een goede aanvulling op je kostbare fotogear. Het blazen gaat met hoge kracht en je weet zeker dat het stof van je apparatuur weg is. Het siliconen-uiteinde is een goede afwerking.

De meegeleverde stift is vooral handig in onvoorziene situaties waarbij je je lenzen vies zou maken. Hij is klein genoeg om ergens in je tas mee te proppen en bevat ook nog eens twee handige borsteltjes.

Conclusie

De Blowerbaby is een effectieve blazer voor je lenzen, beter dan wat je knijpend voor elkaar krijgt. De geluidsproductie maakt het alleen niet toepasbaar in alle situaties. De meegeleverde lenspen is een waardevolle aanvulling als alles echt vies is geworden. De prijs is wat aan de hoge kant voor een blazer, maar als je goede objectieven gebruikt is dit een kleine investering voor goed onderhoud.