Welke camera moet ik kopen?

De meest gestelde vraag na “welke camera gebruik jij?” is wellicht de vraag welke camera diegene moet kopen.

En daar kan ik dus met geen mogelijkheid antwoord op geven. Ik kan je wel helpen met het bepalen wat je belangrijk vindt voor het maken van foto’s. En uiteindelijk kom je dan uit op meerdere vergelijkbare modellen van verschillende merken. Daaruit zal je echt zelf de keuze moeten maken.

Drie soorten

Als je begint met fotografie, maar wel serieuzer aan het werk wil dan smartphone-fotograferen, kan je de markt voor fototoestellen grofweg opdelen in drie soorten camera’s:
– De compactcamera: Alles-in-een toestellen, vrij compact, maar beperkt in opties
– De systeemcamera: Serieuze concurrent voor spiegelreflex, vooral compacter en kleiner
– De spiegelreflexcamera: Het klassieke toestel, met verwisselbare lenzen en veelal een lange historie.

Als je geen zin hebt om dit hele artikel tot je te nemen, dan raad ik je aan om een compact-camera te kopen en nu te stoppen met lezen 😉 Een compact-camera kan handig zijn: op straat om onopvallend foto’s te kunnen maken (ze zijn nog altijd sneller dan smartphones vanwege de fysieke knoppen), of als je geen zin hebt om veel gewicht mee te nemen. En soms is fotograferen simpelweg niet je ding, maar wil/moet je toch af en toe foto’s maken (op reis, een herinnering, maar bijv. ook om schade op te nemen). Compactcamera’s bieden niet altijd alle mogelijkheden zoals spiegelreflexcamera’s: zo is niet altijd een vaste sluitertijd of een vooraf ingesteld diafragma te gebruiken. Bovendien is de sensor op een compact-camera klein.

AF MF

Een camera koop je niet voor de eeuwigheid. De digitale camera’s blijven zich doorontwikkelen en er blijven mogelijkheden ontstaan die we voor een paar jaar niet haalbaar achtten.

Een van die ontwikkelingen is de systeemcamera. Zo’n camera heeft de voordelen van een compactcamera gecombineerd met die van een spiegelreflex, en het product is een zeer bruikbaar compromis tussen die twee geworden. De systeemcamera is kleiner dan een spiegelreflex omdat de ruimte voor de opklappende spiegel is weggenomen, waardoor de body een stuk platter kon worden. Tegelijkertijd is het wel mogelijk om lenzen te verwisselen, zodat je de keuze hebt om kwalitatieve tele- of juist goede groethoekfoto’s te maken (en alles wat daartussen zit, vergelijkbaar met de mogelijkheden op spiegelreflexgebied).

De klassieker is de spiegelreflexcamera, waar je door de zoeker ziet welk beeld er door de lens komt. De digitale spiegelreflexcamera – vaak afgekort tot DSLR – bestaat al een flink aantal jaren, en is in die tijd ook aardig doorontwikkeld. Een veelgebruikte eigenschap van spiegelreflexcamera’s is dat je de mogelijkheid hebt om verschillende lenzen te gebruiken. Veel instellingen zijn handmatig in te stellen waardoor je zaken als bewegingsonscherpte en scherptediepte bewust kan beïnvloeden.

Welke past bij mij?

Als je je afvraagt welke camera je moet kopen, bedenk je dan wat je ermee wil gaan doen. Het merendeel van degenen die deze vraag stellen zullen echter sowieso voldoende hebben aan een instapmodel. Met de instapmodellen kan je al echt goede foto’s maken die bepaald niet onder doen voor een foto die gemaakt is door een high-end vlaggenschipmodel. De verschillen zitten vooral in de uitgebreidere mogelijkheden voor de fotograaf en de grenzen waartoe de camera gebracht kan worden.

Voor scherpe foto’s heb je geen duurdere camera nodig: een vaste hand en voldoende licht volstaan. Hetzelfde geldt voor portretfoto’s: Een goede richtlijn is neem een groot diafragma en zoom in, maak creatief gebruik van het licht. Maak je graag landschapsfoto’s? Zorg dan voor een statief en een of meer filters. Het belangrijkste bij fotografie is: leer je camera kennen, weet wat je ermee kan en gebruik de mogelijkheden. Zeker voor mensen die een bepaalde camera op het oog hebben omdat fotograaf Y die ook gebruikt zou ik aanraden: begin met het instapmodel en volg een basiscursus fotografie.

Wat is er dan zoal te koop?

Ik kan natuurlijk een lijstje neerzetten met camera’s, maar het aanbod wordt continue uitgebreid. Er zijn meerdere merken, maar als je je een beetje verdiept in de verschillende modellen, zul je al snel zien dat Canon, Nikon en Sony de markt domineren. Dat maakt ze niet meteen de besten, maar ze bieden veel verschillende modellen en weten vaak goed in te gaan op de wensen van de consument, zonder daarbij hun winst uit het oog te verliezen.

Vrijwel alle merken bieden meerdere compactcamera’s aan, de prijzen variëren enorm, en de reden is voornamelijk het aantal mogelijkheden en de kwaliteit van de onderdelen.

Zodra we kijken naar de systeem- en spiegelreflexcamera’s, dan blijven er al wat minder aanbieders over. De voordelen van beide systemen boven de compactcamera’s zitten vooral in de mogelijkheden om te groeien als fotograaf en vervolgens bijvoorbeeld een daarbij passende camera of lens aan te schaffen. Met deze camera’s kan je vrijwel alles met de hand instellen, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waardes, onder- en overbelichten, etc. Niet dat dit een must is om betere foto’s te maken, maar je kan hiermee wel het beeld creëren op een manier die jijzelf voor ogen hebt.

70-200 lens

Wil je echt serieus aan de slag met fotografie? Dan raad ik zeker aan om met een spiegelreflex- of systeemcamera te beginnen. Systeemcamera’s zijn nog relatief nieuw, vooral het aanbod van lenzen is nog wat beperkt. Dat geldt ook voor de tweedehands markt. Spiegelreflexcamera’s van de grote merken Canon en Nikon zijn al te krijgen tussen de €300,- en €400,-.

Mocht het toch allemaal te ingewikkeld lijken, of is het aanbod van mogelijkheden op je camera te groot? Je kan altijd nog in de auto-stand fotograferen. Dan laat je de camera al het werk doen, maar daarmee doe je de camera ook tekort. Neem dan snel een basiscursus fotografie, waarbij je je camera leert kennen aan de hand van een ervaren fotograaf.